Feb 22 2007

Kablosuz Bağlantı ‘m Neden Yavaş ?

Yazan: percem | Saat: 19:29 |
Kategori: Bilim ve Teknoloji

Kablosuz bağlantı kullanan ve bu konuda bilgi sahibi olmayan arkadaşlar için küçük bir yazı yazmak istedim. Bu günlerde epeyce bir canınızı sıktığını etrafımdaki kişilerden duyabiliyorum.

Kablosuz [wireless] bağlantılar son günlerde epeyce yaygınlaştı. Gerek kullanım kolaylığı gerekse günümüz teknolojisine adapte olabilmek için kullandığımız kablosuz bağlantılar ethernet kartımızın desteklediği 100 Mbps bağlantı yerine wireless adaptörümüzün desteklediği 54 Mbps bağlantıyı kullanıyor. Fakat 54 Mbps diyoruz ve bunun tamamını kullanabiliyormuyuz sorusu hemen aklımıza geliyor. Şu anda kullandığım cihazda bağlantı sinyali 24 Mbps da maksimum seviyede (%70 ~ %85 kullanım oranı) görünüyor. Bunun sebeplerine baktığımızda.
- Erişim noktasına olan uzaklığımız
- Etrafımızda bulunan diğer erişim noktalarına uzaklığımız ve erişim kaynağı frekans aralığı ve kanal seçeneği.
- Erişim noktası ile aramızdaki çevresel etkenler (duvar çelik kapı kurşun vs…)
- Erişim noktası etrafında bulunan radyo frekansı yayan cihazlar.
Vs…

* Burada dikkate almamız gereken en büyük etken, etrafımızda bulunan diğer erişim noktalarına uzaklığımız seçeneği. Bu durumu biraz açalım ;

Kablosuz bağlantı frekans aralığı 2.4 Ghz den başlamakta ve 14 kanal kullanmakta frekanslar bir çok yerde ki bunlar 1,2,3,4,5 ve 6,7,8,9,10 ve 11,12,13,14 birbirleri ile kendi gruplarında kesişmektedir. Kesişen alanlar birbirleri üzerinde etki yarttığından diğer bir frekansı söndürmekte ya da gürültü oluşturmaktadır. Bu durumu çözümleyebilmek için etrafımızda bulunan diğer erişim noktalarının kanalları kontrol edilerek kesişmeyen bir kanaldan kendi erişimimizi sağlamak bizim varsayılan 54 Mbps’ a yaklaşan bir değerde servis almamızı sağlayacaktır. Bu ayarları ise kablosuz ağ erişim noktalarımızdan yapabiliriz.

Kaynak ; Mustafa ÜNERİ - Teknik Destek Uzmanı (internet)


Bu Yazı İstatistikleri
Okunma sayısı : 434
Şu an okuyan kişi sayısı : 2
Aynı anda okuyan en fazla kişi sayısı : 2
Bu günkü okunma sayısı : 0
En son okunma tarihi : 2009-01-06 09:28:57

Bu yazıya benzer yazılar aşağıda listelenmiştir.

Trackback URI | Yorumlar RSS

Bu yazıya bir yorum yaz.

*
Sizin bir spammer olmadiginizi kanitlamak icin yandaki resimde gorunen kelimeyi bos kutucuga yaziniz.Kelimeyi ses olarak duymak icin resmin uzerine tiklayiniz.
Click to hear an audio file of the anti-spam word