Mar 11 2007

Hidrojenle Çalışan Araç Projesi

Yazan: percem | Saat: 14:41 |
Kategori: Bilim ve Teknoloji

hidrojen.jpg150 YTL’ye hidrojenle çalışan araç projesi geliştirdiler.

SAKARYA Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik bölümlerinde öğrenim gören 10 öğrenci 150 YTL harcamayla bilgisayar ortamında hidrojenle çalışan araç projesi geliştirdi. Araçlarına ‘Hidrocartal’ adını veren öğrencilerin geliştirdiği proje araç gerekli şartalar sağlandığında 1 litre hidrojenle 2 bin 900 kilometre yol gidebilecek.
Makine Bölümü öğrencileri Kamuran Altay, Uzay Barış Aras, Sena Korkmaz, Sefer Volkan Kubilay, Hasan Kahraman, Abdullah Alp Atasoy, Sefer Altıntaş, Elektrik Bölümü’nden Ramazan Sofuoğlu ve Yasin Çoksörer, Elektronik Bölümü’nden Murat Ürün, ortak çalışma ile TÜBİTAK’ın güneş enerjisiyle çalışan araçlardan sonra yakıt piliyle çalışan araçlar için düzenlediği yarışma için proje geliştirdi. Öğrenciler, ‘Hidrocartal takımı’ adını verdikleri çalışma grubu ile hidrojen ile çalışacak proje için sadece 150 YTL harcadı. 2 ay süren çalışma, TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

ALTERNATİF ENERJİ
‘Ekip kaptanı’ olarak nitelendirilen Kamuran Altay, projelerinin her aşamasında 9 arkadaşının büyük katkıları olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Hidrojenin geleceğin enerjisi olduğunu kimse inkar edemez. TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışmaya katılmak üzere arkadaşlarımızla birlikte bu aracı geliştirdik. Bu proje için 150 YTL harcadık. Bu proje başka yerde hazırlansa en az 5 bin YTL’ye mal olurdu. Proje aşamasında olan aracın tamamının ortaya çıkması için 78 bin YTL’ye ihtiyacımız var.”

Altay, geliştirdikleri aracın yakıt olarak hidrojenle çalışmasının ekonomik olacağını belirterek şöyle konuştu:
“Geliştirdiğimiz aracımız doğada bulunan bor madeninden, hatta sudan üretilebilen hidrojen ile çalıştığı için çok ekonomik. Zaten birçok otomobil firması artık hidrojenle çalışan araçlar üretmeye başladı. Üniversiteli gençler olarak bu projeyi hayata geçirmek için sponsorlardan destek bekliyoruz.”

Kaynak ; hürriyet (internet)


Bu Yazı İstatistikleri
Okunma sayısı : 622
Şu an okuyan kişi sayısı : 3
Aynı anda okuyan en fazla kişi sayısı : 3
Bu günkü okunma sayısı : 2
En son okunma tarihi : 2009-01-06 12:27:58

Bu yazıya benzer yazılar aşağıda listelenmiştir.

5 Yorum var. Yazı: “Hidrojenle Çalışan Araç Projesi”

  1. ahmet| Tarih: 28 Mar 2007 | Saat: 10:42 |

    çok iyi bir site kaydedicem bu siteyi

  2. Kâmuran KÜLÜNKOĞLU| Tarih: 17 Apr 2007 | Saat: 17:58 |

    Genç kardeşlerimi çalışmalarından dolayı tüm içtenliğimle kutluyorum.
    Türk insanının, fırsat verildiğinde başaramayacağı hiç bir şey yoktur.
    İnanıyorum ki, gençleri destekleyecek varlıklı ama yurtsever insanlar çıkacaktır. Saygılarımla.

  3. percem| Tarih: 18 Apr 2007 | Saat: 08:23 |

    Sayın Kâmuran KÜLÜNKOĞLU ; yorumunuz ve görüşleriniz için teşekkür ederim.

  4. cengiz atalay| Tarih: 18 Jun 2008 | Saat: 01:24 |

    onların yaptığı bir şey deil ben kendi arabama sistem kurdum suan hala ben su ıle gıdıp gelıyom litresini 0,1 kuruşa mal ediyom yani bedava arabam doğan slx ben kendim geliştirdim simdi depoya çesmeden su koyuyom marşa bastıgımda kendısı hıdrojen yapıyo ve calısıyo ben eskişehirliyim buradan da sesleniyom patent bende kımse alamaz araba fabrikalarını beklıyom benıumle anlaşmaya

  5. percem| Tarih: 22 Jun 2008 | Saat: 20:23 |

    cengiz bey çalışmalarınıza burada yer verebiliriz..

Trackback URI | Yorumlar RSS

Bu yazıya bir yorum yaz.

*
Sizin bir spammer olmadiginizi kanitlamak icin yandaki resimde gorunen kelimeyi bos kutucuga yaziniz.Kelimeyi ses olarak duymak icin resmin uzerine tiklayiniz.
Click to hear an audio file of the anti-spam word