Bildiğiniz gibi iOS 5 ile gelen en önemli yeniliklerden bir tanesi de iCloud.

iCloud kabaca, Apple Kimliğimizi kullanarak iTunes’a ihtiyaç duymadan internet üzerinden verileri yedeklediğimiz, diğer iOS cihazlarımızla (iPhone, iPod Touch, iPad, vs.) bazı bilgilerimizi senkronize edebildiğimiz ve çektiğimiz fotoğrafları Mac veya PC dahil bir çok cihaza anında yollayabildiğimiz bir Apple servisi. Yani iCloud ile:

a) Hiç iTunes kullanmadan cihazımızın yedeğini internet bağlanıtısı (Wi-Fi) üzerinden yedekleyebilir (backup) veya geri dönebilir (restore)

b) Kişiler (Contacts), Takvim (Calendar), Yer İmleri (Bookmarks), Notlar (Notes), vs. gibi önemli bilgilerimizin otomatik senkronize edilmesini ve diğer iOS tabanlı cihazlarımıza aktarılmasını sağlayabiliriz.

c) Fotoğraf Yayını (Photo Stream) sayesinde bir cihazımızda çektiğimiz fotoğrafı anında diğer cihazlarımızda (iPhone, iPad, iPod Touc, Mac, PC, Apple TV, vs.)

Fotoğraf Yayını (Photo Stream) sayesinde bir cihazımızda çekilen fotoğraf, kısa sürede diğer cihazlarımızda da gözüküyor.
Cihazımda iCloud’u aktif hale getirebilmem için Apple Kimliği (ID) soruyor. Mevcut Apple Kimliği’mi mi kullanacağım yoksa yeni bir tane mi alacağım?

iCloud için yeni bir Apple Kimliği almak zorunda değilsiniz, mevcudu yani App Store’dan uygulama indirmek için kullandığınızı da iCloud’da kullanabilirsiniz. Fakat dilerseniz iCloud için yeni bir Apple ID oluşturup da kullanabilirsiniz.

Hem iPhone’um hem de iPad’im var. iPhone’umda iCloud için kullanmaya başladığım Apple Kimliğimi iPad’imdeki iCloud entegrasyonunda da kullanabilir miyim?

Elbette. Zaten iCloud’un bir amacı da bu. Her iki cihaz da size özelse bir cihazınızdaki bilgiler otomatik olarak diğer cihazınıza da yansımış olacak. Bu sayede iPhone’unuzda yaptığınız bir çok değişikliği iPad’inizde tekrar yapmak zorunda kalmayacaksınız.

Eşimde de iPhone var. App Store’dan uygulama indirirken benim Apple Kimliğimi kullanıyor. Onun cihazında da iCloud entegrasyonu yaparken aynı Apple Kimliğini kullanabilir miyiz?

KESİNLİKLE HAYIR. iCloud, Kişiler gibi kişisel bilgileri içerir. iCloud için eşinizle aynı Apple Kimliği’ni kullanırsanız, rehberiniz yani kişileriniz biribirine girer yani ortak olur. Bunun gibi başka sorunlar da yaşarsınız. Bu yüzden asla iCloud için ortak bir Apple Kimliği kullanmayın. Eşiniz için ayrıca bir Apple Kimliği oluşturun.

Fakat App Store’dan uygulama indirmek için aynı Apple Kimliğini kullanmaya devam edebilirsiniz. Aynı Apple Kimliği kullanıldığı sürece, daha evvel satın alınmış bir uygulamanın tekrar indirilmesi ücretsiz olduğundan, birden fazla iOS cihazı bulunan ailelerde Apple Kimliği haklı olarak ortak kullanılıyor.

iOS 5′i cihazıma kurdum, iCloud’u kullanmak zorunda mıyım? Ya da kullanmaz isem birşey kaçırmış olur muyum?

Hayır kullanmak zorunda değilsiniz. Eğer cihazınızı, bilgisayarınızdaki iTunes ile sık sık senkronize ediyor ve yedekliyorsanız ayrıca iTunes’tan da memnunsanız bence iCloud çok şart değil. Fakat özellikle iTunes’tan uzak duran kullanıcılardansanız o zaman iCloud yararınıza olacaktır.

Peki bilgilerimiz tam olarak nerde saklanıyor ? Bilgilerimiz kablosuz olarak iTunes’a mı kaydediliyor ?

Hayır. iCloud’un iTunes ile aslında hiç bir ilgisi yok. Tam tersine bir nevi iTunes’u sevmeyen kullanıcılar için çıkarılmış bir servis iCloud ile entegre olan tüm bilgilerimiz, Amerika’daki özel olarak inşa edilmiş Apple tesislerde bulunan sunucularda saklanıyor.

Yani bilgilerimiz Apple Kimliğimiz ile ilişkilendirilerek internet bağlantımız üzerinden Apple’ın Amerika’daki iCloud sunucularında saklanıyor. Lazım olduğunda da yine internet bağlantımız üzerinden bu sunuculardan cihazlarımıza getiriliyor. Özetle tüm saklama ve bilgi akışı bu sunucular üzerinde gerçekleşiyor. Yani cihazlar biribiri ile ya da bilgisayarımızdaki iTunes ile konuşmuyor.

O zaman iTunes’taki Kablosuz (Wi-Fi) senkronizasyon ile iCloud farklı şeyler?
Aynen öyle. Geçenlerde yayınladığımız iOS 5 iPuçları – II yazımızda detaylı paylaştığımız iTunes Wi-Fi Eşzamanlama, cihazımız ile aynı ağdaki iTunes’u kablo kullanmadan senkronizasyon yapmayı ve yedek yapmayı sağlıyor. Bunun iCloud ile hiç bir ilgisi yok ve iCloud aktive edilmeden de yapılabiliyor.

iCloud’u kullanalım kullanmasına da, peki bu servis gerçekten ücretsiz mi?

Belli bir limite kadar evet ücretsiz. Apple iCloud’da saklayabileceğimiz ver miktarını 5GB ile limitlemiş durumda. Eğer size 5GB’lık veri alanı yeterli gelmez ise o zaman ilave alan satın almanız gerekiyor ki o zaman iCloud sizin için ücretli hale geliyor. Örneğin 10GB’lık bir alana upgrade yapmak isterseniz bu hizmetin bedeli de yıllık 20$.

Benim cihazımdaki sadece uygulamalar zaten bu kadar yer kaplar. 5GB az değil mi?

Hayır değil. Çünkü App Store’dan veya iTunes Store’dan satın alınan uygulamalar, müzikler, filmler ve hatta Fotoğraf Yayınındaki resimlere bu alanımızdaki yer hesabına dahil edilmiyorlar yani hiç hesaplanmıyorlar. Bu sayede 5GB aslında gayet yetiyor. En azından başlangıç için

Örneğin benim iCloud’da kullandığım alanı şu an için yaklaşık 1GB. Bunun çoğunluğunu da klasik cihaz yedeği oluşturuyor. (iCloud’a yedek alma (backup) ve yedekten dönme (restore) konusundaki tecrübelerimi devam yazısında paylaşacağım.)

Yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi şu an aktif kullandığım ve verilerini iCloud’da ayrıca saklayan TV Forecast isminde sadece bir uygulama var. Bu tip iCloud’u kullanan uygulamaların sayısı ve kullandıkları dosyaların büyüklüğü arttıkça iCloud’daki 5GB’lık alan yetmemeye başlayacak.

TV Forecast uygulamasının iPhone ve iPad versiyonları arasında iCloud entegrasyonu mevcut.

Ayrıca yorum geleceğini bildiğim için hem iPhone, hem de iPad versiyonunu kullandığım yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan TV Forecast uygulamasının iCloud’u kullanma mantığını kısaca açıklamaya çalışayım. TV Forecast, yabancı dizilerin bölümlerini takip eden ve yayınlanacağı tarih ve saatleri gösteren bir uygulama. Veritabanında çok fazla sayıda uygulama var ama siz istediklerinizi seçip kendinize göre bir takip listesi oluşturabiliyorsunuz. iCloud entegrasyonu sayesinde de sadece bir cihazda yaptığım güncelleme (listeye ekleme yapma, ya da bir diziyi çıkarma) otomatik olarak her iki cihaza da yansıyor.