Sistemdeki HDD SATA olduğu için XP kurmak veya partitionlarımızı istediğimiz gibi bölebilmek için SATA seçeneğini disable etmek dışında başka alternatifimizin olmaması problemdi. Ayrıca notebook kullanıcılarına USB Floppy gerekli oluşu da ayrı bir problemdi. Çoğumuzda bu olmadığı için sistemimizi PATA olarak kullanmak zorunda kalıyorduk. Peki geri dönülerek HDD tekrar SATA yapılabilirmiydi.
HP sitesinden SATA AHCI Controller Driver’i ile bu mümkün. Recovery Partitionu olan Hp kullanıcıları için yapılması gerekenler neler?

1- Partitionlarınızı istediğiniz gibi kullanmak ve XP kurmak istiyorsanız öncelikle yapmanız gereken ilk şey Recovery Partitiondaki bölümü dvd’lere çekerek Recovery Disk oluşturmak. İsterseniz yapmaya da bilirsiniz size kalmış bir şey çünkü HP sitesinden tüm driverları indireceğiz nasıl olsa.
2- Notebook açılırken Setup’a girip HDD’nin SATA özelliğini disable edin.

3- SP2’li XP PRO CD’si yardımıyla sisteminizi formatlayın. Bu sırada FDisk menüsü karşınıza geleceği için istediğiniz gibi HDD’nize partitionlar oluşturun..

4- Temiz bir şekilde XP PRO sisteminize kurun…

5- Daha sonra HP marka Notebook’unuzun modeli ne ise onun tüm driverlerini hp sitesinden indirip kurun.

6- Modelinize göre driver sayfanızı HP inglizce sitesinden açtığınızda INTEL SATA AHCI CONTROLLER DRIVER dosyasını kullanarak sistemimizi tekrar SATA haline getireceğiz. Bunun için şunları yapmamız gerekiyor;

a- INTEL SATA AHCI CONTROLLER DRIVER dosyasını indirdiğimizde sistemimize kurmak için diskete ihtiyacımız olacak. Dosyayı indirdikten sonra bir diskete ya da flashdiske atın. Bir masaüstü bilgisayar bulun. Dosyayı çalıştırın kurulum sırasında sizden disket isteyecektir. Temiz bir disketi takın ve ilerleyin. Gerekli dosyaları diskete kopyalanacaktır. Daha sonra disketin içindeki tüm dosyaları flashdiske atın.

b- Şimdi flashdiskinizde gerekli driverlar mevcut. Aygıt yöneticisini açın.

c- IDE ATA/ATAPI denetleyicileri seçin. Birincil IDE kanalına sağ tıklayın ve sürücüleri güncelleştiri seçin.

d- Windows Update sitesine bağlanmayın yani “Hayır bu kez değil” seçeneğini işaretleyin.

e- Listeden ya da belirtilen konumdan yükle’yi seçin.

f- Arama.Yüklenecek sürücüyü ben seçeceğim’i tıklayın.

g- Disketi var seçeneğini seçin ve flashdiskinizdeki driver yüklü olan klasorü gösterin. İlerleyin. Sisteminize gerekli olan inf dosyasını otomatik olarak seçecektir ilerleyin.

h- Karşınıza bir kaç seçenek çıkacak. Sistemize uygun olan SATA AHCI Controlleri seçmeniz gerek. Bunu öğrenmek için İngilizce siteden INTEL SATA AHCI CONTROLLER DRIVER indirdiğiniz sayfadaki bilgileri okumanız yeterli olacaktır. Daha sonra ilerlediğinizde size bir uyarı verecektir. Devam edin.

i- Gerekli driverleri sistemizine yükleyecek ve Restart etmenizi isteyecektir.

Tüm bunları doğru bir şekilde yaptığınızda sistem yeniden başlarken hata vermeye başlayacak ve sistem kendini sürekli yeniden başlatacaktır. Neden? Çünkü setup’dan SATA’yı disable etmiştik. Şimdi sistemimiz SATA olduğu için hata veriyor. Sistem açılırken Setup’a girip SATA özelliğini tekrar ENABLE etmemiz gerekmektedir. Böylelikle artık HDD’miz tekrar SATA olmaktadır.

Uyarı; Sistemizinde herhangi bir sorun olmaması için adımları dikkatli takip edin. Özellikle uygun SATA AHCI Controlleri seçmeye dikkat edin. Neticede bu ciddi bir işlem ve sistemde ciddi hatalara yol açabilir. Dolayısıyla sonra senin yüzünden oldu gibi sorunlarla karşı karşıya kalmayalım. Sorun olursa başlangıç seçeneklerinden “windowsu en son düzgün yapılandırma ile başlat” seçeneğinden geri dönebiliyorsunuz. Ama bunu garanti edemem.

Kaynak; internet (hp pavilion dv2224tx cihazda denenmiştir.)