Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class '' not found in /home/percem/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
Göğüs Kanseri Kontrolü Nasıl Yapılır?

Meme kanseri 40-45 yaş kadınlarda tüm ölüm nedenlerinin başta gelen sebebidir ve 20 yaş üzerindeki kadınlarda sıklıkla rastlanır. Hastalığın gelişme ihtimali yaş ilerledikçe artar. Meme kanserli kadınların ortalama yaşı 60-61’dir.

VİDEOLU ANLATIM YAZININ DEVAMINDADIR..

Her 8 kadından birinde hayatının herhangi bir anında meme kanseri gelişecektir. Annesi veya kızkardeşi meme kanseri olan kadınlar diğerlerine göre hastalığa daha fazla yakalanacaklardır. Uzun süre ve yüksek dozda östrojen hormonu kullananlarda, alkol alışkanlığı olanlarda meme kanseri gelişme riski az da olsa yüksektir. Meme kanseri gelişme riski normalden fazla olan kadınlar, doktorları tarafından belirlenmeli ve dikkatli şekilde takip edilmelidirler. Belirli aralıklarla muayene ve mamografi çekilmesi meme kanserinin teşhis hızını artırır ve tedavisi kolaylaşır.

Meme kanserli hasta genellikle memede şişlik ile gelir. Meme kanserli hastaların yaklaşık % 70’inin geliş şikayeti memede genellikle ağrısız bir yumrudur. Meme kitlelerinin yaklaşık % 90’ı hasta tarafından bulunur. Daha az sıklıkla şikayetler memede ağrı, meme ucu akıntısı, yara, meme ucunda içeriye doğru çekilme, meme ucu kaşıntısı, kızarıklık, memede genel büyüme veya küçülmedir. Nadir olarak koltuk altında kitle ile gelen de vardır. Tarama programlarına katılan kadınların %35-50’sindeki kanser varlığı mamografi ile ortaya çıkarılmıştır. Bu bize mamografinin meme kanseri teşhisindeki önemini göstermektedir.

Elle meme kanseri kontrolü nasıl yapabilirim?
Her kadın kendini kontrol etmelidir. Oturur durumda el başın üzerine konur ve diğer el ile meme ve koltukaltı değerlendirilir. Meme büyüklüğündeki anormal değişiklik, meme ucu çekintisi, meme ucu sıkınca renkli akıntı, memede sertlik, koltuk altındaki sertlik farkedildiğinde mutlaka doktora başvurmalıdır. İdeali ise her kadının yılda bir kez jinekolojik muayene ile birlikte meme muayenesinin de yapılmasıdır. Memede belirlenen her kütle kanser değildir.

Memenin iyi huylu kistik hastalıkları da vardır. Şüpheli kütleden alınacak biopsi ile teşhis konur ve tedaviye geçilir. Meme kanseri genellikle tek memede görülür. İki memede olma ihtimali % 1’den azdır. 35-40 yaşlar arası kadınlar bir kez mamografi çekilmelidir. 40-49 yaşları arası 1-2 yılda bir mamografi çekilmelidir. 50 yaş üzeri kadınlar yılda bir kez mamografi çekilmelidir.

Elle meme kanseri kontrolü nasıl yapabilirim? hakkinda aciklamalar Elle meme kanseri kontrolü nasıl yapabilirim? konusunda bilgiler.

http://www.uzmantv.com/meme-kontrolu-nasil-yapilmalidir