Google, internet aramalarının vazgeçilmezidir. Google sayesinde aradığınıza rahatça ulaşabilirsiniz. Fakat bazılarımız arama yaparken yanlış arama yapıyor. Eğer tam olarak arama yapmayı biliyorsak Google arama motorunun tüm fonksiyonlarını bütünüyle kullanmış oluruz.

Normal Arama Biçimi
Örnek aradığımız Kişisel Gelişim olsun..
Bu şekil arama yaptığımızda karşımıza title ve keywords lerde “kişisel” ve “gelişim” kelimeleri bulunan serpler (arama sonuç sayfası) karşımıza çıkacaktır. Genel olarak kullanılan arama biçimi budur. Yalnız tam olarak istediğimiz sonuçlar karşımıza çıkmayabilir.

En verimli arama biçimlerini görelim.

Tırnak İşareti ile Arama
Tırnak işaretleri içersinde yer alan kelimeyi arattırdığınızda karşınıza o kelimeyle ilgili sonuçlar gelecektir. Aradığımız kelime “Kişisel Gelişim” ile ilgili tamamen alakalı siteler listelenecektir.

“-” Kullanarak Arama
“Kişisel -Gelişim” şeklinde arama yaptığımızda tireden sonra gelen kelimeleri google varsaymıyor. Yani dediğim şekilde arama yaparsanız karşınıza “Kişisel” ile alakalı sonuçlar gelecektir.

“+” Kullanarak Arama
Arayacağımız kelimenin başında “+” kullanmak bize şöyle fayda sağlar. Google bize yardımcı olmak için aradığımız kelimelerin eş anlamlarını da karşımıza çıkartıyor. Eğer aradığınız kelimelerin eş anlamlılarının karşınıza gelmesini engellemek istiyorsanız arayacağınız kelimenin başına “+” işaretini getirmelisiniz.

“site:” Kalıbını Kullanarak Arama
“site:” kalıbı sayesinde sadece tek bir site üzerinde arama yapabilirsiniz. Mesela “site:www.bizegore.net Kişisel Gelişim” araması ile bizegore.net web sitesinin Kişisel Gelişim ile ilgili sonuçları karşınıza gelecektir.

“site: ‘uzantı’ ” Kalıbını Kullanarak Arama
Bu kalıbı şöyle kullanırız. Mesela .com uzantılı sitelerde Kişisel Gelişim kelimesini arattırmak istiyorsanız arama cümlelerinizi “site:com Kişisel Gelişim” şeklinde oluşturmalısınız. Diğer bir örnek, gov.tr uzantılı sitelerde Anayasa kelimesini arattırmak istiyorsanız arama cümlelerinizi “site:gov.tr Anayasa” şeklinde oluşturmalısınız.

“define: ‘tanım’ ” Kalıbını Kullanarak Arama
Google’da tanımları arattırmak istiyorsanız, arama sözcüklerinizi “define:seo” şeklinde oluşturmalısınız. Bu şekil arama sonucu, karşınıza seo ile ilgili tanım sonuçları çıkacaktır. Buradaki mantık, tanımını merak ettiğiniz kelimeyi “define:” kelimesinden sonra kullanmanızdır.

“filetype” Kalıbını Kullanarak Arama
Google’da Kişisel Gelişim kelimesinde istediğiniz dosya tipleriyle aramanızı sınırlandırabilirsiniz. Mesela “Kişisel Gelişim filetype:pdf” şeklinde arama yaparsanız PDF uzantılı Kişisel Gelişim içerikli sonuçlar listelenecektir. Bu arama tipini, diğer uzantılarla da kullanabilirsiniz. Misal; “Kişisel Gelişim filetype:doc” , “Kişisel Gelişim filetype:html” şeklinde arama sözcüklerinizi çeşitlendirebilirsiniz.

“allinurl” Kalıbını Kullanarak Arama
Arama sözcüklerimizi “allinurl:kisisel gelisim” şeklinde kullandığımızda karşımıza, sadece adres yapısında kişisel gelişim içeren sonuçlar gelecektir. Yani, kalıpta kullandığınız kelime karşımıza çıkan sonuçların ne başlığında ne açıklama kısmında hiçbir yerinde karşımıza gelmiyecek. Sadece ve sadece sitenin adres yapısında arama yapıyoruz. Ayrıca önemli bir not, adres yapısında aradığınız kelime türkçe karakter içermemelidir.

Hesap Makinesi; Google
Google arama kutusuna sayısal hesap komutlarını girdiğinizde karşınıza doğru cevabı çıkartıyor.

Meteoroloji Google
“weather istanbul” şeklinde arama yapmanız doğrultusunda karşınıza İstanbul’un hava durumu çıkacatır. İstanbul yerine farklı şehirleri de yazabilirsiniz.

Diğer Arama Kalıpları
inurl: Aradığınız kelimeyi önce sonuçların adres yapısında sonra başlık ve açıklama bölümlerinde arar. (inurl:kişisel gelişim)
intitle: Aranan kelimeleri önce sonuçların başlıklarında sonra açıklama kısmında arar. (intitle:kişisel gelişim)
intext: Sonuçların sadece metin kısmında arama yapar. (intext:kişisel gelişim)
link: Aradığınız siteye diğer sitelerce verilen bağlantıları bulur. (link:www.percemler.com)
related: Bir sitenin içerik olarak benzerlerini bulur. (related:www.percemler.com)

Kaynak: İbrahim ÇAKICI