Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class '' not found in /home/percem/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
Hasta Çocuğun Beslenmesi

Çocukların rahatsız iken beslenmesi çok önemlidir. İştahsızlık çocuklarda genellikle rahatsızlığın ilk belirtilerinden biridir ve kısa süren rahatsızlıklarda bu konuda endişelenmeye gerek yoktur.

İSHAL OLAN ÇOCUĞUN BESLENMESİ

İshalde, su ve tuz kaybı olmaktadır, diyetteki amaç; vücuttaki sıvı kaybını korumaktır. Çocukta anne sütüne devam edilmelidir. İnek sütü veriliyorsa, bunun yerine yoğurt verilmelidir. Çocukta sıvı diyet uygulanır; bol kaynamış soğutulmuş su,tuzlu ayran,açık limonlu çay, posasız elma,şeftali gibi meyve suları verilmelidir. Çocuk aç bırakılmamalı. Pirinç veya patates haşlaması tuz konarak yedirilmeli, patates ve havuç püreleri verilmelidir.  Anne sütüne ve uygun sıvı beslenmeye devam edilip 48 saatte düzelme olmazsa çocuk doktora götürülmelidir.

ATEŞLİ ÇOCUĞUN BESLENMESİ

Ateş nedeniyle çocuğun vücudunda sıvı kaybı arttığından bol su verilmelidir. Amaç sıvı dengesini korumaktır. Bir çocuğun günlük su ihtiyacı kg başına 140-160 ml dir. Verilecek su kaynamış ve soğutulmuş olmalıdır. Anne sütüne devam edilmelidir. Süt ve ayran çocuğun hem sıvı ihtiyacını karşılar hem de beslenmesini sağlar. Çocuk az ve sık beslenmeli, C vitamininden zengin, portakal, mandalina ve şeftali gibi meyve suları verilmelidir. Hasta çocuk asla aç ve susuz bırakılmamalıdır. Çocuğun durumu 24 saate düzelmezse mutlaka doktora götürülmelidir.

KABIZLIK (KONSTİPASYON) OLAN ÇOCUĞUN BESLENMESİ

Çocuğa bol sıvı verilmelidir. Bunun için kaynamış soğutulmuş suyun miktarı arttırılır. Kayısı, erik, portakal, elma gibi meyve suları verilir. Ayrıca çok posalı ve lifli gıdalar verilmelidir. Meyve ezmeleri ve sebze çorbaları, kepekli ekmek gibi posalı ve lifli yiyecek verilmelidir. Çorbaların yağ miktarı arttırılmalıdır. Ayrıca yürüyüş de bağırsakların çalışmasını sağlar.

Kaynak : Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı ve Bakımı – Leyla Demir

3 thoughts on “Hasta Çocuğun Beslenmesi

  1. Sayın üstad; ya bronşit olan ve balgamı olan çocuğun beslenmesi nasıl olmalı?

  2. bronşit ilk günlerde ateşli bir hastalıktır. beslenme şekli ateşli çocukta anlatıldığı gibi olmalı.. sonraki günler de balgamı olduğu için sıvı beslenmeli.. en iyi balgam sökücü sudur. kaynamış soğutulmuş birazda ılık su olursa çocuk öksürdükçe su verilmeli ki balgamı rahat çıkarsın.. bu sırada çocuğun sırtına hafif vurarak yapılan masajında faydası olacaktır. ayrıca bronşitten korumak için çocuğun terlemesi sürekli gözlemlenmeli ve önlemi alınmalıdır.. tedavi sürecinde mümkün olduğu kadar çok şekerli gıdalar ve bal verilmemelidir, çünkü bal balgam çıkarmayı zorlaştırır.. bol sıvı ve düzenli ve vitaminli (özellikle meyve ağırlıklı) beslenme iyileşmeyi kolaylaştıracaktır..
    geçmiş olsunn..

Comments are closed.