Lastik yalnızca sürüş gerçekleştirdikçe aşınan bir ekipman değildir. Aynı zamanda doğal bir yaşlanmaya da maruz kalır. Yıllar geçtikçe içeriğindeki bileşenler dönüşüme uğrar ve sundukları performans düşer. Bu nedenle lastik imalatçılarının çoğu otomobil sürücülerine 5 senelik bir kullanım sonrasında lastiklerini her sene kontrol ettirmelerini ve lastik 10 yaşına bastığında bu lastikleri doğrudan değiştirmelerini tavsiye eder.
Aşınma ile yaşlanma nasıl ayırt edilir?
Bir lastik, içeriğinde birçok farklı malzeme (hamurlar, çelik teller, tekstil lifleri, …) bulundurur. Bu malzemelerin kalitesi lastik performansını doğrudan etkiler. Bununla beraber bu bileşenlerin nitelikleri zamanla değişir.
Bu değişim birden fazla etkene bağlıdır:
İklim koşulları: Hamurlar ciddi sıcaklık değişimlerine dayanım gösterecek şekilde tasarlansalar da çok soğuk veya çok sıcak ortamlarda daha hızlı yaşlanacaklardır.
Depolama koşulları: Nem oranı, havadarlık, ışıklandırma, sıcaklık ve çözücü maddelere maruz kalma depolama kalitesini ve dolayısıyla lastiğin kullanım ömrünü belirleyen etkenlerdendir. Lastik saklanma biçimleri de göz ardı edilmemelidir…
Kullanım koşulları: Bir lastiğin kullanım ömrü tabi ki taşınan yük, sürüş biçimi (sürüş hızı, hızlanma, frenleme, …), lastik basıncı ve bakım kalitesi gibi unsurlardan etkilenecektir.
Dolayısıyla bir lastik için standart bir kullanım süresi tavsiye etmek oldukça zordur.
Beşinci yıldan sonra yılda bir kontrol
Yapılacak en uygun şey lastiklerin hasar görmediğinden ve erken aşınma veya yaşlanma belirtileri göstermediğinden emin olmak üzere düzenli kontrol gerçekleştirmektir. Söz konusu bu belirtiler lastik sırtında, omuz alanında veya lastik yanakları üzerinde şekil bozuklukları veya çatlaklar şeklinde olabilir.
Buna karşılık lastik imalatçılarının çoğu 5 yıllık bir kullanım sonrasında lastiklerin yılda bir kontrolden geçirilmesini, 10 yılın ötesinde ise yasal aşınma limitine ulaşılmamış olsa dahi lastiklerin değiştirilmesini önerir.
Konu hakkında diğer yazılar..
Lastik aşınması nasıl ölçülür?
Lastikleri ne zaman değiştirmeli?
Kaynak ; rezulteo