Teknoloji Eğitimin Neresinde?
BİSMİLLAH ‘tır her hayrın başı
“BİSMİLLAH” diyerek başlayalım hayırlara vesile olur ümidiyle…
Değerli okuyucularımız sizlerle bundan sonra eğitim ve çalışma hayatı konuları ile ilgili yazılarımızda birlikte olmaya çalışacağız..
İlk konumuz bilişim araçlarının eğitim üzerindeki olumsuz etkileri üzerine olsun istedim.
Şu an evinde bireysel olarak bilgisayar ve interneti olan her vatandaşımıza
-Evinize neden bilgisayar ve internet aldınız?
Şeklinde bir soru yöneltsek büyük bir çoğunluğun;
“Çocuklarımıza verilen performans ödevlerinden dolayı; çocuklarımız internet sağlayıcı mekanlarda denetimimiz dışında olacağına evimizde gözümüzün önünde olsun”
Şeklindeki cevapları duyar gibiyim.
Evet düşünce gerçekten masumane ve geçerli ancak;
Sonuçları hiç de biz eğitimcilerin istediği ve temenni etiği gibi değil, maalesef bu internet ve bilgisayarlar ağırlıklı olarak kontrollü olanları OYUN ve SOSYAL MEDYA araçlarına dönüşmüş durumda, kontrolsüz olanlarını varın siz tahmin edin…
İlkokul seviyesindeki çocuklarımızın bile Facebook ve Twitter adreslerini olduğu birçoğumuzun malumu.
Hiç mi faydası yok? Teknoloji Eğitimin Neresinde?
Peki, “Hiç ödev yapmıyor çocuklarımız? Hiç mi faydası yok? Gibi sorular da gelebilir.
Maalesef bilgisayarda öğrencilerimizin yarısına yakını en basitinden KOPYALA – KES – YAPIŞTIR işlemlerini bile yapamayacak konumda. Buldukları ödevleri olduğu gibi sayfasında yazdırıp karşımıza getiriyorlar.
Bir de akıllı telefon furyası var önünü bir türlü alamadığımız. Değil ayda; ömründe 100 TL kazanmamış öğrencilerimizin ceplerine tutuşturduğumuz 1500-2000 TL’ lik telefonlar çocuklarımıza yaptığımız iyi niyetli kötülüklerden. Kazanmadan harcamayı ve hazıra alıştırıyoruz çocuklarımız aslında. Bu ithal ürünlere verdiğimiz paraların milli ekonomizme verdiği milyarlarca dolar zararımızda ayrı bir araştırma konusu zaten.
Bunlar bireysel olarak vatandaşlarımızın masumane düşünceleri sonucu ortaya çıkmış nedenler. Bir de devlet politikaları haline gelmiş projelerimiz var. FATİH projesi gibi…
Sanki eğitimdeki tüm altyapı sorunları çözüldü de bilim araçları ile eğitimimiz kaldı. En az 20 milyar dolardan bahsediliyor. Elbette faydalarının olacağına inanıyorum. Ama çoğu zaman okulları temizleyecek hizmetlileri bulamıyoruz. Gelin 20.000 nüfuslu PAMUKOVA ilçemizdeki birkaç altyapıya göz atalım:
-Kadrolu hizmetli sayısı sadece “3”,
-Anadolu Öğretmen Lise’miz hala esnafımızla iç içe, Beden Eğitimi dersini belediye parkında yapmak zorunda,
-Anadolu Lise’miz 5. Yılını da 75. Yıl İlkokulumuzda misafir konumunda, ilkokul çocuklarımız ile lise seviyesindeki gençlerimiz aynı bahçeyi paylaşmak zorunda.
-Teknik ve Endüstri Meslek Lise’miz hala sınıftan bozma atölyelerde eğitim vermeye çalışıyor,
-Elbirlik ilk-orta okulumuz artık yükü kaldıramıyor,
-İlçemizde hiçbir okulumuza ait kapalı spor salonu yok (ilçeye ait tek kapalı spor salonu bir çok okula 2-3 km. uzaklıkta. İlgisizlik ve bakımsızlıktan harap ve bitap halde).
Listeyi daha da uzatabiliriz…
Ama olsun çocuklarımız evde de okulda da bilgisayarları, internetleri var ya hele birde o bilgisayarların başına geçince sesleri de çıkmıyor; çok “USLU ÇOCUKLAR(!)” oluyorlar ya, birde tabletler dağıtılsın (dağıtılanların şifreleri 3 günde kırıldı) bak o zaman görün siz başarıyı(!). Facebook’ en çok paylaşım yapan, Bilmem hangi oyunda bilmem kaç bin puana ulaşan hep bizden çıkacak. Beni dedi dersiniz.
Malum 2020 olimpiyatlarını alamadık, olmayan salonlardan olimpiyat şampiyonları çıkar mı bilmem ama öncelikle okuyan, düşünen, yargılayan ve üreten bir toplum olmadığımız orta.
Dizilerle ve yarışma programlarıyla uyutulmak istenen bir toplum kimlerin işine gelir onu da siz değerli okuyucularımın yorumlarına bırakıyor. Bir sonraki yazımızın konusunun da diziler ve yarışma programları olsun diyelim. Son söz ile veda edelim.
Semer seçilirken eşeğin
Fikri değil ölçüsü alınır,
Eşek olursan ölçünü,
İnsan olursan fikrini alırlar.
Selam ve dua ile …